فهرست مطالب

پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی - سال هشتم شماره 31 (زمستان 1399)

نشریه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی
سال هشتم شماره 31 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سهیلا سادات رسول*، سوسن علیزاده فرد صفحات 9-20

    هدف این پژوهش، مقایسه تداعی‏های آشکار و ناآشکار مربوط به بنیان‏های اخلاقی در دانش آموزان دارای رفتار قلدری بود. روش پژوهش از نوع توصیفی و جامعه آماری شامل دانش‏آموزان پسر دوره اول و دوم دبیرستان شهر تهران بود که تعداد 113 نفر از چهار دبیرستان به روش نمونه‏گیری خوشه‏ای در دسترس در سال تحصیلی 98-97 انتخاب شدند. برای جمع‏آوری داده‏ها از پرسش نامه قلدری ایلی نویز، پرسش نامه بنیان‏های اخلاقی (هایت و گراهام، 2007) و آزمون تداعی ناآشکار بنیان های اخلاقی (IAT) استفاده شد. داده‏ها با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادند که تداعی‏های آشکار ابعاد اخلاقی مراقبت/آسیب و اطاعت/براندازی و تداعی‏های ناآشکار ابعاد انصاف/تقلب، وفاداری/خیانت و پاکی/گناه می‏توانند رفتار قلدری را با اطمینان پیش‏بینی کنند (0001/0p≥). این نتایج تاییدکننده تعامل نقش آشکار و ناآشکار بنیان‏های اخلاقی در ارتباط با رفتار قلدری است و می‏تواند در شناخت بهتر آن و طراحی مداخلات آموزشی و درمانی روان شناختی موثر باشد.

    کلیدواژگان: تداعی ‏های آشکار، تداعی ‏های ناآشکار، بنیان‏های اخلاقی، قلدری
  • نسیم سعید*، محمد احمدی ده قطب الدینی صفحات 21-34

    از آنجایی که هدف اصلی تحقیق، فراتحلیل کاربرد علوم شناختی در یادگیری ترکیبی بود، برای انجام تحقیق از روش شناسی فراتحلیل مبتنی بر برآورد اندازه اثر کاربرد علوم شناختی در یادگیری ترکیبی استفاده شد. از بین جامعه آماری تحقیق در بازه زمانی 1397-1380 تعداد 28 تحقیق یافت شد که از این تعداد بر اساس روش نمونه گیری هدفمند مبتنی بر تحقیقات میدانی و ملاک های درون تحلیلی، 18 سند پژوهش به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. جهت تحلیل داده ها از مدل کوهن و نرم افزار CAM2 استفاده شد. در نتایج تحقیق حجم اثر 59/1 برآورد شد که براساس مدل تفسیر کوهنی در حد زیاد است و این امر نشان دهنده تاثیر زیاد کاربرد علوم شناختی در یادگیری ترکیبی است. در این پژوهش با استفاده از روش فرا تحلیل بررسی محتوایی تحقیقات انجام شده مانند تناسب نتایج با اهداف تحقیق، نوع چارچوب نظری و نوع راهکارهای پیشنهادی مورد بررسی قرار گرفت و در بررسی ظاهری به روش تحقیق استفاده شده پرداخته شد. جامعه آماری این تحقیق کل مقاله های مربوط به حوزه نظری علوم شناختی بوده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که علوم شناختی بر یادگیری، حل مسئله خلاق، مدل های مبتنی بر آگاهی ذهنی اثرگذار است. در زمینه ارزشیابی با توجه به اینکه بر اساس علوم شناختی مشکلات افراد در بازیابی است، آزمون های مکرر در آموزش ترکیبی توصیه می گردد که باعث کاهش مشکلات مربوط به بازیابی می شود.

    کلیدواژگان: فرا تحلیل، علوم شناختی، یادگیری ترکیبی
  • جواد پورکریمی*، زهره علیمردانی صفحات 35-46

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر تعامل در جریان یاددهی- یادگیری در بین دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دوره آموزش الکترونیکی دانشگاه تهران اجرا شد. این پژوهش به صورت کیفی و به روش پدیدارشناسانه با روش نمونه گیری هدفمند صورت پذیرفته است. جامعه مورد مطالعه این پژوهش همه دانشجویان دوره های الکترونیک دانشگاه تهران بودند که  چهل نفر از آنها که در نیمسال دوم 1398- 1397 مشغول به تحصیل بودند، به عنوان نمونه موردمطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته بود، متن مصاحبه ها با روش تحلیل محتوای کیفی و به شیوه تحلیل مضمون بازنگری و تجزیه و تحلیل شدند و مصاحبه ها تا حد اشباع داده ها ادامه یافت. نتایج گویای آن است که 360 گزاره مفهومی اولیه با چهل مقوله فرعی و چهار گزاره مقوله ای اصلی تاثیرگذار بر کیفیت یادگیری در قالب عوامل آموزشی، فناوری، علمی و فردی قابل شناسایی است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تعامل در محیط یادگیری الکترونیکی با مهارت های آموزشی و علمی استادان و عوامل فردی و فناوری هم استادان و هم دانشجویان ارتباط مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: تعامل، آموزش الکترونیکی، دانشگاه تهران
  • الهام حیدری*، رحمت الله مرزوقی، زهرا رفعت جو صفحات 47-58

    هدف کلی پژوهش بررسی روابط سبک یادگیری مرجح و عملکرد تحصیلی با نقش واسطه ای یادگیری غیررسمی دیجیتال در میان دانشجویان دانشگاه شیراز بود. روش مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه پژوهش شامل 320 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، انتخاب شدند. ابزار های مورد استفاده این پژوهش، شامل مقیاس های سنجش سبک یادگیری مرجح دانشجویان (دمار-کسکین، ازاتا، بانارا و ریلی، 2015)، یادگیری های غیررسمی دیجیتال (هی و لی، 2019)، عملکرد تحصیلی (یو، تیان، وگل و کوک، 2010) بود که پس از محاسبه روایی و پایایی آنها با استفاده از مدل های معادلات ساختاری تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که ترجیح بیشتر دانشجویان به یادگیری بصری ارتباط مثبت و معناداری با افزایش تمایل به یادگیری غیررسمی دیجیتال دارد (32/0=β, 0001/0 = p). همچنین، بین ترجیح بیشتر دانشجویان به سبک یادگیری وابستگی با افزایش تمایل به یادگیری غیررسمی دیجیتال ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد (27/0=β, 02/0 = p). افزون بر این، یافته ها حاکی از ارتباط مثبت و معنادار افزایش تمایل به یادگیری غیررسمی دیجیتال با بهبود عملکرد تحصیلی دانشجویان است (38/0=β, 0001/0 = p). از سوی دیگر، یافته ها نشان داد که افزایش تمایل دانشجویان به یادگیری به صورت وابسته با افزایش عملکرد تحصیلی آنان ارتباط مثبت و معناداری دارد (27/0=β, 01/0 = p)؛ بنابراین یادگیری های غیر رسمی دیجیتال با نقش واسطه گری خود بین سبک یادگیری مرجح و عملکرد تحصیلی تاثیر مثبت داشته است و می تواند موجب افزایش یا کاهش بهره وری عملکرد تحصیلی در بین دانشجویان شود.

    کلیدواژگان: سبک یادگیری مرجح، یادگیری غیر رسمی دیجیتال، عملکرد تحصیلی
  • معصومه عزیزی* صفحات 59-70
    با توجه به نقش هیجانات معلم در محیط آموزشی و اهمیت ابزار اندازه گیری در این زمینه، مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس هیجان پذیری در تدریس صورت پذیرفت. مطالعه حاضر از حیث هدف، کاربردی و از نظر روش، غیر آزمایشی و توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل همه دبیران دوره دوم متوسطه دبیرستان های دولتی و غیر دولتی شهر زابل در سال تحصیلی 99-1398بود (435 نفر). نمونه ای در دسترس و به حجم 300 نفر انتخاب شد. جهت اجرای پژوهش، مقیاس های هیجان پذیری در تدریس (ETS) ویلاویسنسو (2010) و عاطفه مثبت و منفی واتسن (1988) به صورت برخط طراحی و لینک مربوط در اختیار گروه تلگرامی جامعه آماری مذکور قرار گرفت. پس از جمع آوری داده ها به تعداد مورد نظر، تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزارهای spss.21 و Lisrel 8.5 انجام گردید. برای احراز روایی از روایی محتوایی، روایی سازه، روایی همگرا و تحلیل عاملی تاییدی و جهت تعیین پایایی از روش همسانی درونی بهره گرفته شد. بررسی نظر متخصصان، روایی محتوایی را تایید و الگوی همبستگی بین خرده مقیاس ها روایی سازه مناسب این مقیاس را نشان داد. همچنین، نتایج حاصله از ضرایب همبستگی بین زیرمقیاس ها با عاطفه مثبت و منفی حاکی از روایی همگرا بود. تحلیل عاملی تاییدی نیز از برازش قابل قبولی برخوردار و نشان داده شد که توزیع ماده ها در هر پنج زیر مقیاس خشم، غرور، لذت، احساس گناه، ملالت و آزردگی با آزمون اصلی مطابقت دارد. ضریب آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس های خشم، غرور، لذت، احساس گناه، ملالت و آزردگی در دامنه 0.79 تا 0.90 به دست آمد. با عنایت به نتایج حاصل، نسخه  فارسی مقیاس هیجان پذیری در تدریس ویلاویسنسو (2010) برای جامعه ایرانی از اعتبار و روایی کافی برخوردار است و جهت ارزیابی هیجانات تدریس دبیران دوره دوم متوسطه می توان از آن بهره گرفت.
    کلیدواژگان: هیجان، تدریس، هیجان پذیری در تدریس، روایی، اعتبار
  • حوریه یایرام نژاد، یحیی یاراحمدی*، حمزه احمدیان، مریم اکبری صفحات 71-84
    هدف این پژوهش تدوین مدل علی رضایت از مدرسه بر اساس ادراک محیط کلاس و ادراک حمایت معلم با نقش واسطه ای پایستگی تحصیلی و درگیری تحصیلی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را همه دانش آموزان دختر و پسر دوره دوم متوسطه شهرستان نقده تشکیل دادند که در سال تحصیلی 99-98 مشغول به تحصیل بودند. از این جامعه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 550 نفر از دانش آموزان انتخاب شدند. پرسشنامه های رضایت از مدرسه اندرسون و بروک، ادراک محیط کلاس جنتری و همکاران، ادراک حمایت معلم لنت و همکاران، پایستگی تحصیلی مارتین و مارش و درگیری تحصیلی ریو به عنوان ابزارهای سنجش مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها با دو نرم افزار SPSS و Amosانجام شد. یافته ها بیانگر تاثیر مستقیم و غیرمستقیم و معنادار ادراک حمایت معلم و ادراک محیط کلاس بر رضایت از مدرسه از طریق پایستگی تحصیلی و درگیری تحصیلی بود. همچنین پایستگی تحصیلی و درگیری تحصیلی بر رضایت از مدرسه اثر مستقیم و معنادار دارند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در مجموع ادراک حمایت معلم و ادراک محیط کلاس می تواند پیش بین مناسبی برای رضایت از مدرسه دانش آموزان از طریق پایستگی تحصیلی و درگیری تحصیلی آنها باشد.
    کلیدواژگان: ادراک محیط کلاس، ادراک حمایت معلم، پایستگی تحصیلی، درگیری تحصیلی، رضایت از مدرسه
  • علی خدایی*، سید میثم سید احمدی صفحات 85-99

    پژوهش حاضر با هدف آزمون روان سنجی نسخه کوتاه پرسش نامه هوش هیجانی صفت محور برای نوجوانان (TEI-ASF، پتریدس، سانگاریو، فرنهام و فردریکسون، 2006) در بین گروهی از نوجوانان سرآمد ایرانی انجام شد. در مطالعه همبستگی حاضر، 347 نوجوان سرآمد (148 پسر و 199 دختر) به نسخه کوتاه پرسش نامه هوش هیجانی صفت محور برای نوجوانان و مقیاس تاب آوری نوجوان (ARS، اشیو، ناکایا، کانیکو و ناگامنی، 2002) پاسخ دادند. به منظور تعیین روایی عاملی نسخه کوتاه پرسش نامه هوش هیجانی صفت محور برای نوجوانان از روش  آماری تحلیل عاملی تاییدی و به منظور بررسی همسانی درونی پرسش نامه از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد. همچنین، به منظور مطالعه روایی سازه نسخه کوتاه پرسش نامه هوش هیجانی صفت محور برای نوجوانان، ضرایب همبستگی بین عوامل اصلی نسخه کوتاه پرسش نامه هوش هیجانی صفت محور برای نوجوانان با ابعاد مختلف تاب آوری روان شناختی نوجوانان گزارش شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی بر پایه نرم افزار AMOS نشان داد که نسخه چهار عاملی پرسش نامه هوش هیجانی صفت محور شامل بهزیستی، اجتماعی بودن، خودکنترلی و احساساتی بودن، با داده ها برازش مطلوبی داشت. نتایج مربوط به همبستگی بین عامل های هوش هیجانی با مولفه های تاب آوری روان شناختی نوجوانان شامل نوجویی، نظم بخشی هیجانی و جهت گیری مثبت نسبت به آینده، به طور تجربی از روایی سازه نسخه کوتاه پرسش نامه هوش هیجانی صفت محور برای نوجوانان حمایت کرد. مقادیر ضرایب همسانی درونی عامل های بهزیستی، اجتماعی بودن، خودکنترلی و احساساتی بودن به ترتیب برابر با 82/0، 73/0، 73/0 و 70/0 به دست آمد. در مجموع،نتایج مطالعه حاضر نشان داد که نسخه کوتاه پرسش نامه هوش هیجانی صفت محور برای سنجش سازه هوش هیجانی صفت محور در بین نوجوانان سرآمد ایرانی ابزاری روا و پایا است.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی تاییدی، پرسش نامه هوش هیجانی صفت محور نسخه کوتاه نوجوان، تاب آوری روان شناختی
|
  • Soheila Sadatrasoul *, Sosan Alizadeh Fard Pages 9-20

    The aim of this study was to compare the explicit and implicit associations of moral foundations in students with bullying behavior. The research method was descriptive and the statistical population included high school male students in first and second cycle in Tehran. 113 students from four high schools were selected by cluster available sampling method in the academic year of 1998-99. To collect data, the Illinois Bullying Questionnaire, the Moral Foundations Questionnaire (Hyatt and Graham, 2007) , and the Implicit Association Test for moral foundations (IAT) were used. Data were analyzed by using multiple regression analysis. The results showed that explicit associations in the ethical dimensions of care/harm and authority/subversion; and implicit associations in the dimensions of fairness/cheating, loyalty/betrayal, and sanctity/degradation could predict bullying behavior with confidence (p≥ 0.0001). These results confirm the interaction of the explicit and implicit role of moral foundations in relation to bullying behavior and could be effective in better understanding and designing training, and psychological interventions.

    Keywords: Explicit associations, Implicit associations, Moral Foundations, bullying
  • Nasim Saeed *, Mohammad Ahamdi Deh Qutbaddini Pages 21-34

    Since the main purpose of the research was meta-analysis of the application of cognitive sciences in blended learning, meta-analysis methodology was used on the basis of estimating the effect size of cognitive sciences application on blended learning. From the statistical population of research in the period 2000-2019 28 researches were found, of which 18 research documents were selected as a statistical sample based on purposeful sampling method according to field research and intra-analytical criteria. For analyzing the data Cohen model and CAM2 software were used. In the research results, the effect size was estimated 1.59 which is considered high, based on interpretation of the Cohen model. This shows the great impact of the application of cognitive sciences in blended learning. In this research by using meta-analysis method the content of conducted research, such as the relevance of the results to the research objectives, the type of theoretical framework and the type of suggested solutions were reviewed and in the appearance study, the applied research method was examined. The statistical population of this research was all articles related to the theoretical field of cognitive sciences. The results of the research showed that cognitive sciences influence learning, creative problem solving and models based on mental awareness. In the field of evaluation, based on cognitive sciences, the problem of students is recall. In order to reduce recall problems, repeated tests are recommended in blended learning.

    Keywords: Meta Analysis-Cognitive Sciences, Blended learning
  • Javad Pourkarimi *, Zohreh Alimardani Pages 35-46

    The aim of this study was to identify the factors affecting the interaction in the teaching-learning process among postgraduate students in e-learning at the University of Tehran. This research has been done qualitatively and phenomenologically with purposive sampling method. The statistical population of this study was all students of electronic courses at the University of Tehran, of which 40 who were studying in the second semester of 2018-2019 were studied as a sample. The data collection tool was in-depth semi-structured interviews, the text of the interviews was reviewed and analyzed by qualitative content analysis and content analysis, and the interviews continued until the data were saturated. The results show that 360 basic conceptual propositions with 40 sub-categories and 4 main category propositions affecting the quality of learning can be identified in the form of educational, technological, scientific and personal factors. Findings indicate that interaction in the e-learning environment is directly related to the educational and scientific skills of professors and individual and technological factors of both professors and students.

    Keywords: Interaction, E-Learning, University of Tehran
  • Elham Heidari *, Rahmatallah Marzoghi, Zahra Rafatjoo Pages 47-58

    The aim of this study was to investigate the relationship between preferred learning style and academic performance with the mediating role of digital informal learning among Shiraz University students. The research method was descriptive-correlational. The research sample consisted of 320 students of Shiraz University who were selected using stratified random sampling method. The tools used in this study include scales for measuring students' preferred learning styles (Ozdamar-Keskin, Ozata, Banar & Royle, 2015), informal digital learning (He and Li, 2019), academic performance (Yu, Tian, Vogel & Kwok, 2010) that after calculating their validity and reliability, by using structural equation models were analyzed. The findings showed that students' preference for visual learning was positively and significantly correlated with increased tendency to informal digital learning (β = 0.32, p = 0.0001).Also, there is a positive and significant relationship between students' preference for dependent learning with increasing tendency to digital informal learning (β = 0.27, p = 0.02).In addition, the findings showed that there was a positive and significant relationship between increasing the tendency to digital informal learning and improving students' academic performance (β = 0.38, p = 0.0001). On the other hand, the findings showed that increasing students' desire to learn depends on increasing their academic performance (β = 0.27, p = 0.01). Thus, digital informal learning with its mediating role has a positive effect on preferred learning style and academic performance and it can increase or decrease academic performance among students.

    Keywords: Preferred Learning Style, Digital Informal Learning, Academic Performance
  • Masoumeh Azizi * Pages 59-70
    Due to the role of teacher's emotions in the educational environment and the importance of measuring tools in this field, the present study was conducted with the aim of examining the psychometric characteristics of the emotionality in teaching. The research method was descriptive-survey and the statistical population included all the teachers of second cycle of public and non-governmental high schools in Zabol city in academic year of 2019-2020 (435 people). A sample of 300 people was selected. In order to conduct the research, the emotionality in teaching (ETS) of Villavicencio (2011) and the positive and negative emotion of Watson (1988) scales’ were designed online and the relevant link was sent to the Telegram group of the statistical community. After collecting the data in the desired number, statistical analyses were conducted using SPSS21 and Lisrel8.5  software’s. Content validity, structural validity, convergent validity and confirmatory factor analysis were used to achieve validity, and internal consistency method was used to determine reliability .The experts' opinions confirmed the content validity. The correlation pattern between the subscales showed validity of the structure of this scale. Also, the results of correlation coefficients between subscales with positive and negative emotions indicated convergent validity. Confirmatory factor analysis was also acceptable and it was shown that the distribution of substances in all five subscales corresponds to the main test .cronbach's alpha coefficient was obtained for the subscales of anger, pride, pleasure, guilt, boredom and annoyance in the range of 0.79 to 0.90. Regarding the results, the Persian version of the Villavicencio (2011) the emotionality in teaching scales has sufficient validity and reliability for the Iranian society and can be used to evaluate the teaching emotions of high school teachers.
    Keywords: emotion, Teaching, Emotionality in Teaching, Validity, Reliability
  • Horeye Bayramnejad, Yahya Yarahmadi *, Hamzeh Ahmadian, Maryam Akbari Pages 71-84
    The purpose of this study was developing a school satisfaction model based on perception of classroom environment and perception of teacher support mediated by academic buoyancy and academic engagement in the students of second cycle of high schools in Naghadeh city through multi-stage cluster sampling method.The data were analyzed by statistical methods including correlation and structural equations model using SPSS and Amos. Questionnaires of Anderson and Brooke's school satisfaction, perception of classroom environment's Gentry et al., perception of teacher support's Lent et al., Martin and Marsh's academic buoyancy, and Reeve's academic engagement were used as data collection tools. The data were analyzed by statistical methods including correlation and structural equations model with SPSS and Amos. Findings showed that academic buoyancy and academic engagement have a direct and significant effect on school satisfaction; while there was a direct, an indirect and a significant effect of the perception of teacher support and the perception of the classroom environment on school satisfaction through academic buoyancy and academic engagement. The results of this investigation showed that in general, the perception of the teacher support and the perception of the classroom environment could be a good predictor of student's school satisfaction through their academic buoyancy and academic engagement
    Keywords: Perception of Classroom environment, Perception of Teacher Support, academic buoyancy, Academic Engagement, School Satisfaction
  • Ali Khodaei *, Seyed Meysam سید احمدی Pages 85-99

    The main purpose of the present study was to investigate psychometric properties of the Trait Emotional Intelligence- Adolescent Short Form (TEI-ASF, Petrides, Sangareau, Furnham & Frederickson, 2006) among Iranian gifted adolescents. In this correlational study, 347 gifted adolescents (148 male and 199 female) completed the Trait Emotional Intelligence- Adolescent Short Form (TEI-ASF) and the Adolescent Resilience Scale (ARS, Oshio, Nakaya, Kaneko & Nagamine, 2002). The confirmatory factor analysis method and internal consistency were used to determine the TEI-ASF's factorial validity and reliability, respectively. Also, in order to examine the construct validity of the TEI-ASF, correlations between different dimensions of TEI-ASF with scales of adolescent’s resilience was calculated. The results of confirmatory factor analysis based on AMOS software showed that 4-factor structure of the well-being, sociability, self-control and emotionality in the Iranian sample had good fit with data. Correlational analyses between different dimensions of TEI-ASF with scales of adolescent’s resilience provided initial evidence for the TEI-ASF convergent validity. Internal consistency for the well-being, sociability, self-control and emotionality subscales was 0/82, 0/73, 0/73 & 0/70 respectively. In sum, these findings provide evidence for the validity and reliability of the TEI-ASF as an instrument for measuring Trait Emotional Intelligence among Iranian gifted adolescents.

    Keywords: Confirmatory Factor Analysis, The Trait Emotional Intelligence Questionnaire - Adolescent Short Form, psychological resilience